Burse de studiu   Universitati   Conferinte studentesti   Asociatii studentesti   Scoli de vara   Cum sa...

Find us on Google+
Google+
SCRII O SCRISOARE DE MOTIVARE
[afla mai mult]
BURSE IN SUA
[afla mai mult]
CUM SA SCRII UN CV
[afla mai mult]
CELE MAI BUNE UNIVERSITATI
[afla mai mult] Email:
 Parola:
 
Nu esti inscris? Apasa aici pentru a te inscrie.Burse de studiu
Statele Unite
Uniunea Europeana
Europa Centrala
Altele

Conferinte studentesti
Taxe reduse
Fara taxe
Acoperire totala a costurilor

Scoli de vara
Statele Unite
Uniunea Europeana
Europa Centrala
AlteleCum sa...
Scrii un CV
Scrii un CV
Scrii o scrisoare de motivare
Pregatesti plecarea
Scrii un eseu
Te pregatesti pentru interviu
Scrii o scrisoare de intentie
Scrii o teza de cercetare
Scrii o scrisoare de recomandare
Aplici pentru o bursa

SITE-URI RECOMANDATE

Retete culinare ilustrate
mondoucina.ro

Retete de vis
retetedevis.ro

Easy recipes explained step by step
RecipesFantasy.com


Cum sa scrii o scrisoare de recomandare

Scrisorile de recomandare sunt scrise de profesori care te cunosc si care evalueaza capacitatea ta de a indeplini cerintele unui program pentru care aplici. Rolul lor este acela de a-i convinge pe cei care iau decizia de capacitatea ta de a face fata programului. Cert e ca daca aplici pentru o bursa, master sau doctorat, uneori chiar si pentru o scoala de vara, nu poti sa scapi de scrisorea de recomandare. In acelasi timp, cert e ca din diverse motive, daca esti student din Europa de Est o sa sfarsesti prin a-ti scrie singur scrisorile de recomandare. In acest caz, profesorul doar o sa verifice ce ai scris si o sa semneze scrisoarea. In cazul in care esti printer norocosii care nu trebuie sa-si scrie scrisorile de recomandare, ar trebui totusi sa citesti sectiunea asta. O sa gasesti sfaturi utile despre cum sa ai grija de aceasta parte delicata a procesului de aplicare.

CUM SA TE DESCURCI? De obicei, scrisorile de recomandare trebuie sa fie scrise pe hartie speciala care iti este trimisa ca parte a dosarului de aplicare. In unele situatii, scrisorile cu antet sunt acceptate daca nu poti folosi hartia speciala. Citeste cu atentie in dosarul de aplicare care sunt precizarile legate de scrisoarea de recomandare. Completeaza campurile de la inceputul formularului (nume, departament etc). Dupa care, inmaneaza hartiile unui profesor care te cunoaste. Ofera-i profesorului cat mai mult timp (ideal 2-3 saptamani) sa-ti scrie scrisoarea. Asigura-te ca profesorul stie cine esti, care sunt interesele tale si ca stie pentru ce aplici. Cateva cuvinte spuse in momentul in care ii dai hartiile pot sa ajute din punctul asta de vedere. Incearca, in mod politicos si cu atentie sa te asiguri ca profesorul iti va scrie scrisoarea intr-o nota calda si pozitiva. Recomandarile au tendinta sa fie uneori exaggerate. Daca iti citesti recomandarea, s-ar putea sa-ti faci o parere foarte buna despre tine :) Pregateste un plic si timbre, in cazul in care profesorul va dori sa trimita el insusi scrisoarea. Citeste cu atentie directivele legate de acest aspect. Unele universitati prefera sa primeasca scrisorile de recomandare impreuna cu restul dosarului, altele prefera sa le primeasca separat, trimise direct de profesorul care le-a scris. De regula, plicurile sunt semnate de profesor in asa fel incat sa nu poata fi desfacute fara a se deteriora semnatura. Pentru a creste increderea universitatii in recomandarea primita de tine, te sfatuim sa ceri profesorului o astfel de semnatura, chiar daca ea nu este expres ceruta.CONTINUT. Uneori, un profesor ocupat o sa-ti sugereze mai mult sau mai putin direct sa scrii tu prima versiune a scrisorii pe care el s-o poata corecta ulterior. In aceste cazuri, asta e singura modalitate prin care vei putea sa obtii o scrisoare de recomandare diferita de o scrisoare standard pe care o primeste orice student din facultate. Obiectivul nostru nu e sa discutam realitatile din universitatile Est Europene. Totusi, daca te simti ofensat de ideea de a-ti scrie singur scrisoarea de recomandare, atunci nu are rost sa citesti mai departe :)

O scrisoare de recomandare incepe in mod normal cu numele profesorului care o scrie, precum si cu functia sa, alaturi de numele studentului pentru care este scrisa recomandarea. Profesorul trebuie sa specifice de cand il cunoaste pe student: an, materie etc. In orice caz, ar trebui sa fie clar ca profesorul a avut ocazia sa-l cunoasca pe student suficient de bine incat sa poata sa comenteze care sunt calitatile lui.

Evaluarea capacitatilor studentului trebuie facuta din mai multe puncte de vedere in 3-4 paragrafe. Din punct de vedere profesional, trebuie trecute in revista cunostiintele studentului, interesele si aptitudinile lui, activitatile si rezultatele, capacitatea de munca etc. Din punct de vedere personal, trebuie evaluate personalitatea studentului, caracterul, aptitudinile sociale, relatiile cu ceilalti colegi sau profesori. La fel ca si in alte documente, concluziile trebuie bazate pe fapte si exemple reale. In mod particular ar trebui scoase in evidenta acele calitati relevante pentru programul la care aplici.Ultimul paragraph ar trebui sa cuprinda o evaluare generala a potentialului pe care studentul il are sa corespunda criteriilor programului, chiar daca niste evaluari partiale vor fi incluse in paragrafele premergatoare finalului.

Unele programe iti vor furniza toate formularele pentru recomandari si le vor cere profesorilor sa raspunda la anumite intrebari specifice legate de aptitudinile si pregatirea ta. Uneori, formularele sunt facute in asa fel incat raspunsurile trebuie scrise in spatii clar delimitate. In alte situatii, intrebarile sunt furnizate separate, urmand ca profesorul sa poata raspunde la ele sub forma unei scrisori de recomandare individuale. Daca e cazul, ai grija ca scrisoarea sa raspunda punctual la fiecare intrebare.

Nu uita sa scrii data si si numele universitatii tale. Numele programului pentru care aplici trebuie mentionat clar in continutul scrisorii de recomandare pentru a fi clar ca scrisoarea a fost redactata special pentru acest program. Pe cat posibil, ar fi bine ca scrisoarea sa fie tiparita si nu scrisa de mana.. Pentru orice eventualitate, poti sa iei scrisoarea la tine pe un CD/memory-stick, pentru a fi pregatit pentru situatia in care profesorul doreste sa faca modificari.

Cele mai multe formulare de recomandare au campuri pe care profesorul trebuie sa le bifeze. Ai grija ca toate campurile sa fie bifate.

Succes :)Burse de studiu

Junior Fulbright Program
United States


Ford Foundation International Fellows Program
Worldwide


Rotary Fellowships
Global Network of Community Volunteers

Student grants

Graduate Assistantship and Doctoral Assistantship

International Fee Remission

Half Tuition Merit Scholarships

Grant in Aid

Lillian Moller Gilbreth Scholarship

Harvard-Smithsonian Postdoctoral and Smithsonian Astrophysical Observatory Predo

Japan Studies Dissertation Workshop

Hauser Global Scholars Program

Need-Based Grants

Gwendolen M Carter/PAS-NU Fellowships

Internship in Environmental Education

Internships for Astronomical Research

Howard Heinz Social and Public Policy Fellowships

MASWE Memorial Scholarship

Jesse Marvin Unruh Assembly Fellowship

High School Graduate Scholarships

Graduate Assistantship

Frank M Chapman Memorial Fund

International House of Japan

Catherine H Beattie Fellowship for Conservation Horticulture

Universitati

University of KwaZulu-Natal

University of Limpopo

University of Pretoria

University of South Africa

University of Stellenbosch

University of the Free State

University of the Witwatersrand

University of Western Cape - UWC

University of Zululand

Copperbelt University

University of Zambia

Solusi University

Universidade de Cabo Verde

University of Mauritius

Universite de la Reunion