Burse de studiu   Universitati   Conferinte studentesti   Asociatii studentesti   Scoli de vara   Cum sa...

Find us on Google+
Google+
SCRII O SCRISOARE DE MOTIVARE
[afla mai mult]
BURSE IN SUA
[afla mai mult]
CUM SA SCRII UN CV
[afla mai mult]
CELE MAI BUNE UNIVERSITATI
[afla mai mult] Email:
 Parola:
 
Nu esti inscris? Apasa aici pentru a te inscrie.Burse de studiu
Statele Unite
Uniunea Europeana
Europa Centrala
Altele

Conferinte studentesti
Taxe reduse
Fara taxe
Acoperire totala a costurilor

Scoli de vara
Statele Unite
Uniunea Europeana
Europa Centrala
AlteleCum sa...
Scrii un CV
Scrii un CV
Scrii o scrisoare de motivare
Pregatesti plecarea
Scrii un eseu
Te pregatesti pentru interviu
Scrii o scrisoare de intentie
Scrii o teza de cercetare
Scrii o scrisoare de recomandare
Aplici pentru o bursa

SITE-URI RECOMANDATE

Retete culinare ilustrate
mondoucina.ro

Retete de vis
retetedevis.ro

Easy recipes explained step by step
RecipesFantasy.com


Cum sa scrii o teza de cercetare

Atunci cand aplici pentru un program de cercetare, cum ar fi doctoratul (PhD), e foarte probabil ca in dosarul de admitere sa trebuiasca sa incluzi si o teza de cercetare. Titlul de doctor se acorda in principal ca urmare a contributiei pe care tu o poti aduce in domeniul respectiv. Chiar daca nu e un premiu Nobel, faptul ca iti iei doctoratul inseamna ca ai adus cunostiinte noi in domeniul respectiv. Insa inainte de toate, trebuie sa demonstrezi ca ai capacitatea de a-ti aduce o asemenea contributie si prin urmare trebuie sa scrii o teza de cercetare care sa corespunda anumitor criterii. Obiectivul unei teze de cercetare este acela de a prezenta si de a justifica o idee de cercetare pe care tu o ai si de a explica in linii mari cum ar trebui facuta cercetarea respectiva.

Atunci cand scrii o teza de cercetare, nu uita ca o sa intri intr-o competitie, iar teza ta va fi citita alaturi de alte cateva zeci de teze. Prin urmare, ar trebui sa scrii un document care are impact asupra cititorului: clar scris, bine structurat in asa fel incat mesajul tau sa fie usor inteles. In esenta, teza ta de cercetare trebuie sa raspunda la trei mari intrebari : care este subiectul pe care vrei sa-l cercetezi, de ce este important acest subiect si cum ai dori sa realizezi aceasta cercetare.Pentru a atrage atentia juriului asupra lucrarii tale ar fi bines a scrii o introducere de impact si care sa ajute la formularea ipotezei tale. Ipoteza de cercetare trebuie sa fie specifica, concise (o fraza) sis a ajute la imbunatatirea cunostiintelor din domeniul respectiv. Scrierea ipotezei intr-o maniera concisa si, inainte de toate, crearea unei ipoteze puternice este foarte dificila. De fapt, asta este punctul central al intregului tau dosar de admitere: avand in vedere ca vei merge la universitatea respectiva pentru a realiza acea cercetare. In comparatie cu aceasta ipoteza, restul dosarului este doar “de decor". Asa ca ar bine sa te gandesti indelung la aceasta ipoteza. Si dupa ce ai o idee, ai grija cum o formulezi. O ipoteza bine scrisa este asemanatoare unui eseu: exprima un punct de vedere care poate fi testat (si aduce in discutie posibile solutii sau raspunsuri la o anumita problema), este o idee, un concept si nu exprima doar fapte, si este exprimata intr-o singura fraza. In unele situatii, nu o sa stii care sunt raspunsurile posibile la problema respectiva, insa te poti gandi la diverse modalitati de rezolvare si sa afli raspunsul intre timp. In acest caz este acceptat sa formulezi o intrebare de cercetare si nu o ipoteza de cercetare. Insa aceste situatii sunt mai degraba exceptii.

Un alt sfat pentru scrierea ipotezei, mai ales in domeniile care sunt foarte populare: e foarte posibil ca domeniul respectiv sa fie popular pentru ca cineva a facut deja acea descoperire interesanta sau a scris deja o lucrare foarte buna care a trezit interesul tuturor. Daca esti intr-un asemenea domeniu, incearca sa aduci un punct de vedere nou; sa faci conexiuni noi si evita sa fii 100% conservator. Asta o sa faca cercetarea si mai interesanta pentru cititor. Imagineaza-ti ca scrii despre cel mai popular subiect, fara sa schimbi nimic si ti se ofera sansa sa realizezi acea cercetare. Tendintele se schimba destul de repede; e foarte probabil ca in patru ani de zile cand cercetarea ta e gata si esti pregatit sa publici rezultate un alt profesor care are la dispozitie mult mai multi bani pentru cercetare sa fi publicat deja absolul tot ceea ce vroiai si tu sa zici…La fel ca intr-un eseu bine structurat, imediat dupa teza prezinti structura eseului si enumeri cele mai importante argumente pe care urmeaza sa le prezinti. Practic, dupa ce formulezi teza de cercetare, ar trebui sa treci in revista raspunsurile tale la intrebarile mentionate mai sus. In cateva fraze, incearca sa explicit ce se va putea invata din cercetarea ta, ca proiectul tau va face o diferenta si de ce este important sa fie publicat. O sa dezvolti fiecare din aceste puncte in continuare.

Urmatorul pas in scrierea tezei de cercetare este sa demonstrezi ca aceasta cercetare n-a fost deja facuta. Aceasta sectiune este de regula numita trecerea in revista a literaturii (Literature Review). In cadrul ei, trebuie sa enumeri si sa analizezi critic o lista impresionanta de bibliografie plictisitoare. Concluzia ar trebui sa fie – obiectiv – ca idea ta nu a fost deja cercetata. Ba mai mult, ar trebui sa folosesti aceasta ocazie ca sa demonstrezi cunstiinte teoretice foarte bune in domeniul respectiv si sa pui bazele teoretice ale proiectului tau. Un sfat: nu trece in revista toate articolele si cartile din domeniu, chiar daca le pui in bibliografie; concentreaza-ti atentia pe analiza celor pe care le vei folosi ca sursa de inspiratie in cercetarea ta. Alt sfat: evita jargonul in scrierea tezei de cercetare. Este destul de probabil ca persoana care-ti citeste teza sa citeasca inca 1000 de alte teze si posibil sa nu fie specialist exact in domeniul tau sau in nisa pe care tu o cercetezi. Daca aplici pentru o bursa de la o fundatie sau ceva similar este foarte posibil ca cei ce-ti vor citi teza sa nu fie nici macar profesori, ci donatori sau ceva de genul asta. Si chiar daca sunt profesori, unul din motivele pentru care ei ar fi interesati sa acorde timp procesului de selectie este acela de a vedea noi puncte de vedere, prin urmare, e posibil ca specializarea lor sa fie in cu totul alt domeniul. Capacitatea de a-ti face inteles punctul de vedere este foarte importanta in a avea castig de cauza cu o teza de cercetare.

Pana acum ai dovedid ca ai o idee de cercetare, ca esti familiar cu domeniul respectiv si ca ai o idee noua. Acum, intrebarea este: de ce ar trebui finantat proiectul tau? Pentru ca aduce cunostiinte noi – ok. Insa este cineva care va beneficia de pe urma acestor cunostiinte? Poate ca nimeni nu stie exact cum erau innodate sireturile in secolul XIX, dar e posibil ca nimanui sa nu-i pese. Ar fi bines a gasesti argumente care sa convinga cititorul sa-ti dea bani pentru cercetarea ta: aplicatii practice, accelerarea dezvoltarii cunoasterii in domeniul tau sau chiar si in alte domenii, deschiderea unor noi perspective de cercetare samd. E bine ca totul sa fie clar si specific. Nu promite ca vei salva lumea pentru ca s-ar putea sa fie prea mult. Pana si James Bond reuseste de-abia la sfarsitul filmului.

Ne apropiem acum de una din cele mai dificile parti ale unei teze de cercetare: metodologia. Pe scurt, care sunt actiunile pe care tu le vei intreprinde pentru a raspunde la intrebarile de cercetare? Cand vei sti daca ipoteza este infirmata sau daca a trecut de suficiente validari incat sa fie considerata corecta? Acele teste si felul in care le vei gestiona pentru a conferi rigoare cercetarii tale reprezinta metodologia. Metodele se impart in calitative (interviuri, chestionare) si cantitative (statistici samd). Pentru unele proiecte metodele calitative sunt mai potrivite, pentru altele cele cantitative, in timp ce pentru majoritatea o combinatie intre cele doua metode este cea mai potrivita. Ar trebui sa-ti alegi metodele si sa explici alegerile facute. Totusi, metodele de cercetare sunt mult prea complexe pentru a putea fi explicate aici. Si din cauza asta e asa de dificil: in Europa de Est nu se acorda prea multa atentie predarii acestor metodologii. Incearca, inainte sa scrii teza de cercetare, sa citesti mai multe despre metodologiile de cercetare – sigur gasesti pe net destule in asa fel incat sa poti sa decizi care este cea mai buna metoda pentru teza ta. E ok daca prezinti si o programare a cercetarii tale; unele programe vor cere obligatoriu si un buget detaliat, desi in general pentru burse nu e cazul.

Concluzii: dupa ce ai trecut cu bine de partea mai dificila a metodologiei, nu mai ramane decat sa scrii concluziile. Recapituleaza pe scurt de ce ipoteza ta este noua, de ce ajuta la progesul cunoasterii in domeniul respectiv, de ce merita cercetata, si cum o sa faci acea cercetare din punct de vedere practice. Pe ansamblu, capacitatea proiectului tau de a raspunde la teza de cercetare ar trebuie sa fie clara din continutul documentului si mai ales din concluzii. Daca asta e adevarat, inseamna ca ai scris o teza de cercetare foarte buna si ca ti-au crescut sansele de a avea un dosar de succes.

O ultima observatie: cat de lunga ar trebui sa fie teza de cercetare? In cele mai multe cazuri, lungimea este specificata in dosarul de admitere. Daca nu este specificata, noi iti sugeram san u depasesi 1500 de cuvinte (aproximativ 3 pagini A4, scrise normal cu font Times New Roman de 12). S-ar putea sa fie destul de greu sa scrii o teza de cercetare in mai putine cuvinte. Daca scrii mult mai mult s-ar putea sa devina plictisitor. Ceea ce nu-ti dorim sa se intample.

Succes :)
Burse de studiu

Junior Fulbright Program
United States


Ford Foundation International Fellows Program
Worldwide


Rotary Fellowships
Global Network of Community Volunteers

Student grants

Graduate Assistantship and Doctoral Assistantship

International Fee Remission

Half Tuition Merit Scholarships

Grant in Aid

Lillian Moller Gilbreth Scholarship

Harvard-Smithsonian Postdoctoral and Smithsonian Astrophysical Observatory Predo

Japan Studies Dissertation Workshop

Hauser Global Scholars Program

Need-Based Grants

Gwendolen M Carter/PAS-NU Fellowships

Internship in Environmental Education

Internships for Astronomical Research

Howard Heinz Social and Public Policy Fellowships

MASWE Memorial Scholarship

Jesse Marvin Unruh Assembly Fellowship

High School Graduate Scholarships

Graduate Assistantship

Frank M Chapman Memorial Fund

International House of Japan

Catherine H Beattie Fellowship for Conservation Horticulture

Universitati

University of KwaZulu-Natal

University of Limpopo

University of Pretoria

University of South Africa

University of Stellenbosch

University of the Free State

University of the Witwatersrand

University of Western Cape - UWC

University of Zululand

Copperbelt University

University of Zambia

Solusi University

Universidade de Cabo Verde

University of Mauritius

Universite de la Reunion