Burse de studiu   Universitati   Conferinte studentesti   Asociatii studentesti   Scoli de vara   Cum sa...

Find us on Google+
Google+
SCRII O SCRISOARE DE MOTIVARE
[afla mai mult]
BURSE IN SUA
[afla mai mult]
CUM SA SCRII UN CV
[afla mai mult]
CELE MAI BUNE UNIVERSITATI
[afla mai mult] Email:
 Parola:
 
Nu esti inscris? Apasa aici pentru a te inscrie.Burse de studiu
Statele Unite
Uniunea Europeana
Europa Centrala
Altele

Conferinte studentesti
Taxe reduse
Fara taxe
Acoperire totala a costurilor

Scoli de vara
Statele Unite
Uniunea Europeana
Europa Centrala
AlteleCum sa...
Scrii un CV
Scrii un CV
Scrii o scrisoare de motivare
Pregatesti plecarea
Scrii un eseu
Te pregatesti pentru interviu
Scrii o scrisoare de intentie
Scrii o teza de cercetare
Scrii o scrisoare de recomandare
Aplici pentru o bursa

SITE-URI RECOMANDATE

Retete culinare ilustrate
mondoucina.ro

Retete de vis
retetedevis.ro

Easy recipes explained step by step
RecipesFantasy.com


Cum sa scrii un eseu bine structurat

In timpul facultatii, sau chiar atunci cand aplici pentru o bursa sau conferinta, o sa trebuiasca sa scrii un eseu. Se stie ca scrierea unui eseu bun se face dupa cateva reguli de baza legate cel mai adesea de structura eseului. O parte din aceste reguli urmeaza mai jos.

Chiar si cand exista un subiect dat acesta este suficient de general dandu-ti libertatea sa-l particularizezi in eseul tau prin abordarea aleasa. In primul rand ar trebui sa studiezi un pic sa vezi ce s-a mai scris pe subiectul respective. De cele mai multe ori, eseul tau va fi construit pe baza a ceea ce s-a mai scris, va analiza sau va critica una sau mai multe puncte de vedere, dandu-ti ocazia in acest fel sa-ti exprimi punctul tau de vedere.In introducere, ar trebui sa exprimi clar subiectul pe care urmeaza sa-l dezbati, si punctul tau de vedere legat de acest subiect. Exprimarea punctului de vedere este una din cele mai dificile parti ale eseului. In cele din urma ar trebui sa fii in stare sa explici intr-o singura fraza care este esenta eseului tau. Exprimarea trebuie sa fie concisa, specifica si clara. Nu ar trebui sa promiti ca o sa analizezi, examinezi sau ca o sa pui sub semnul intrebarii o problema, ci ca o sa sustii un anumit punct de vedere legat de subiectul ales. De exemplu, un bun punct de vedere ar suna cam asa: “Voi sustine faptul ca diferentele economice dintre statele aflate in tranzitie sunt rezultatul alegerilor de politica economica facute la inceputul procesului de tranzitie”. Un punct de vedere slab exprimat ar suna asa: “As dori sa analizez diferentele de bunastare economica ale statelor aflate in tranzitie”. Prim varianta exprima clar un punct de vedere si il justifica introducand o nou idee in timp ce a doua varianta nu face decat sa expuna niste fapte existente. Punctul de vedere este unul din putinele locuri din eseu in care este acceptat sa se scrie la persoana I, in timp ce in restul eseului este uzual sa se scrie la persoana a IIIa. Explicarea structurii eseului urmeaza punctului de vedere in introducere. In functie de marimea eseului, vei aduce un numar de argumente care sa-ti sustina punctul de vedere. Este recomandat sa enumeri aceste argumente un paragraful ce urmeaza punctului de vedere: “Trei argumente vor fi aduse in sprijinul acestui punct de vedere. Primul va sublinia ca… Al doilea va sustine ca… Al treilea va demostra ca…”

Continutul eseului va elabora argumentele pe care le-ai prezentat, pe cat posibil in ordinea in care le-ai enumerat mai sus. Fiecare capitol sau paragraph incepe cu o “fraza-subiect” care expune argumentul si pozitia autorului. In cazul in care folosesti capitole, da-le nume in asa fel in cat sa fie potrivite cu structura eseului si care sa fie usor de citit. Discutia ar trebui sa urmeze expunerea fiecarui argument intr-o maniera bine structurata: fapte, idei, opiniile autoritatilor din domeniu precum si punctul de vedere personal. In final ar trebui concluzionat in ce fel argumentul initial sta in picioare si sustine punctul de vedere.

Concluzii. Dupa ce toate argumentele au fost prezentate si dezbatute, eseul se termina si ar trebui sa poti sa prezinti concluziile. Intr-un eseul bine scris si organizat, argumentele sunt veridice si laolalta iti sustin si demonstreaza punctul de vedere. Nu trebuie decat sa subliniezi acest fapt si eventual sa mai explici ce studii s-au mai facut pe acest subiect.

O alta sectiune posibila, dar nu obligatory, adesea intalnita in eseurile academice, este cea de limitary. Aici, poti sa scrii limitarile rationamentului tau, care sunt premizele de la care pleaca eseul insa care daca sunt false ar putea sa infirme concluziile, aspecte care nu au fost analizate, posibile conditii care ar limita impactul concluziilor tale etc.

Marimea eseului ar trebui sa respecte regula de +/- 10%, asta daca nu se specifica altceva. Asta inseamna ca textul nu ar trebui sa fie nici mai scurt cu 10% si nici mai lung cu 10% decat marimea impusa. De exemplu, pentru un eseu de 3000 de cuvinte, este acceptat sa scrii 2700-3300 de cuvinte. Poti sa folosesti functia Word Count din Microsoft Word ca sa vezi exact cate cuvinte are eseul tau.In anumite cazuri foarte rare, este foarte dificil sa-ti exprimi idea eseului intr-un punct de vedere. In aceste cazul este acceptat sa inlocuiesti punctul de vedere cu o intrebare de cercetare care ar trebui sa corespunda acelorasi criterii, exceptie facand faptul ca autorul amana luarea unui pozitii clare pana la sfarsitul eseului. Nu este recomadata aceasta abordare, insa in cazul in care este necesara, ai grija sa expui clar raspunsul la intrebarea de cercetare la incheierea eseului. Motivul pentru care toate aceste reguli sunt importante este acela ca examinatorii vor citi poate sute de eseuri care vor incerca sa spuna cam aceleasi lucruri. In acest context este in avantajul tau sa faci ca eseul tau sa fie remarcat printr-o structura clara si un punct de vedere bine exprimat. Din cauza asta este foarte importanta respectarea acestor reguli destul de simple.

Un eseu academic necesita si o bibliografie unde sa poti scrie toate sursele pe care le-ai folosit. Universitatile din Vest au tendinta sa fie foarte stricte atunci cand este vorba de plagiat. Asa ca ai grija sa citezi absolut toate sursele folosite. In continutul eseului incearca sa eviti citate foarte lungi, ci mai degraba foloseste parafrazarea – exprima prin cuvintele tale ceea ce altii au spus inainte. In cazul in care citezi, foloseste citate clare si mentioneaza sursa. In orice caz, citarea trebuie folosita doar pentru a incepe discutarea unui punct de vedere si nu pentru a inchide un punct de vedere.

In unele eseuri, cum ar fi cele pe care trebuie sa le scrii cand aplici pentru MBA, trebuie sa raspunzi la unele intrebari cum ar fi “Ce ai face daca ai fi managerul unei fabrici si de ce?” In aceste cazuri, regulile de mai sus nu trebuie aplicate cu aceeasi rigurozitate. Ar trebui sa ai in continuare o structura clara, insa nu este necesara o bibliografie pentru ca raspunsul tau va fi mai degraba de natura practica decat teoretica.

Succes :)Burse de studiu

Junior Fulbright Program
United States


Ford Foundation International Fellows Program
Worldwide


Rotary Fellowships
Global Network of Community Volunteers

Student grants

Graduate Assistantship and Doctoral Assistantship

International Fee Remission

Half Tuition Merit Scholarships

Grant in Aid

Lillian Moller Gilbreth Scholarship

Harvard-Smithsonian Postdoctoral and Smithsonian Astrophysical Observatory Predo

Japan Studies Dissertation Workshop

Hauser Global Scholars Program

Need-Based Grants

Gwendolen M Carter/PAS-NU Fellowships

Internship in Environmental Education

Internships for Astronomical Research

Howard Heinz Social and Public Policy Fellowships

MASWE Memorial Scholarship

Jesse Marvin Unruh Assembly Fellowship

High School Graduate Scholarships

Graduate Assistantship

Frank M Chapman Memorial Fund

International House of Japan

Catherine H Beattie Fellowship for Conservation Horticulture

Universitati

University of KwaZulu-Natal

University of Limpopo

University of Pretoria

University of South Africa

University of Stellenbosch

University of the Free State

University of the Witwatersrand

University of Western Cape - UWC

University of Zululand

Copperbelt University

University of Zambia

Solusi University

Universidade de Cabo Verde

University of Mauritius

Universite de la Reunion